Povijest

ŠRU Ođenica Virovitica

Športsko ribolovna udruga „Ođenica“ osnovana je 20. prosinca 1953. godine na osnivačkoj skupštini održanoj u Virovitici pod nazivom Sportsko ribolovno društvo „Odženica“.

Osnivačkoj skupštini predhodio je 06. prosinca 1953. godine sastanak prijatelja ribolovnog športa na kojem je formiran Inicijativni odbor u sastavu Benedikt Audi, Vlado Tomljanović, Đuro Mrkšić, Josip Ištoković, Stjepan Hosi, Franjo Šafar, Rudolf Štajner, Milan Galetić, Mihajlo Mor, Oto Tomeković, Đuro Vidaković, Nikola Franjić i Vjekoslav Simon. Ovoj skupini entuzijasta moramo zahvaliti jer su započeli bogatu tradiciju dugu već 55 godina. Za prvog predsjednika izabran je Benedikt Audi, za zamjenika predsjednika Rudolf Štajner, a za tajnika Vlado Tomljanović.

U vrijeme osnivanja SRD „Odženice“ ribolovna društva su postojala u tek 18 mjesta tadašnje NR Hrvatske.

Odmah na početku djelovanja izvršene su djelatnosti na organizaciji bavljenja športskim ribolovom kao što su ribočuvarska služba, suradnja sa tadašnjim društveno političkim strukturama, promidžba i edukacija stanovništva sa ciljem podizanja etičkog pristupa ovom športu, što je bila novost na ovim prostorima.

Tijekom dugogodišnjeg djelovanja, „Ođenica“ je nositelj svih bitnih športsko ribolovnih aktivnosti na širem virovitičkom području koje je izuzetno bogato vodama i to nije bila nimalo jednostavna zadaća. Jedna od najvažnijih uloga je osposobljavanje za športski ribolov napuštenih i zapuštenih Virovitičkih ribnjaka u čemu je postojala i potpora tada malobrojnih članova SRD „TVIN“ s kojima je nastavljena dugogodišnja suradnja.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća „Ođenica“ je, sa ciljem još boljeg razvoja športskog ribolova, inicirala i pružila materijalno tehničku potporu u osnivanju  novih športsko ribolovnih društava u okolici Virovitice ( SRD „Dravica“ Gradina, SRD „Brežnica“ Suhopolje, SRD „Linjak“ Okrugljača i „TVIN“ Virovitica ) i organizacije koju su tvorila sva društva, a koja djeluje i danas pod nazivom Zajednica športsko ribolovnih udruga Virovitica. ZŠRU Virovitica je nositelj ribolovnog prava na virovitičkom području sastavljena od 12 udruga, a u njezinom sastavu djeluje i ŠRU „Ođenica“ kao najbrojnija udruga.

Uz već spomenute aktivnosti u razvoju športskog ribolova ŠRU „Ođenica“ ima i bogatu natjecateljsku tradiciju. Već od samih početaka djelovanja intezivno se radi na organizaciji najecanja i radu sa mladim ribolovcima, čime su stvoreni temelji za buduće rezultate. U organizaciji „Ođenice“ održana su brojna natjecanja od prijateljskog ranga pa do ligaških i Državnih natjecanja. Svakako treba izdvojiti domačinstvo Kupa HŠRS za kadete koji je održan 1994. godine na Virovitičkim ribnjacima, u tada za našu državu teškim ratnim uvjetima.

Natjecatelji ŠRU „Ođenice“ u svim dobnim kategorijama nastupali su na mnogim natjecanjima te osvajali trofeje na razini bivše Jugoslavije i naše današnje Hrvatske. Poseban ponos predstavljaju mladi natjecatelji. Uz lov ribe „Ođenica“ je postigla značajne rezultate i u bacačkim disciplinama.

Posljednje dodano

Kontakt

ŠRU OĐENICA

Adresa: Zvonimirov Trg 6, 33000 Virovitica
Tel: 033/722-998
Mob: 0996817699 ili 0922045193
E-mail: sruodjenica@gmail.com